Nice to know

Het Geheime schema van Hinault

BERNARD HINAULT & BOEK KOPWERK – Het Geheime schema van Hinault

In april 2019 waren Bernard Hinault en Joop Zoetemelk, de strijders van toen en vrienden van nu; special guests bij de 5e SLTN Fietsclassic. MIR Sportmarketing organsieert al jaren hun sfeervolle reatiemarketingevent. Voor dit lustrum kreeg iedere deelnemer het wielerboek KOPWERK mee en de avond ervoor hadden beide wielerhelden in honderdvijftig boeken hun waardevolle handtekening gezet.

Als Hinault klaar is met signeren, bladert hij nog eens door de pagina’s, bekijkt de foto’s en bewondert de schema’s. Auteur van het boek Aart Vierhouten kijkt naar Hinault hoe hij vol interesse zich door de Nederlandse tekst worstelt. Hinault spreekt alleen Frans, nee Bretons. C’est tout.
Hij slaat pagina 140 open en bekijkt aandachtig het schema met de verschillende hartslagzones. Cést vrai? Vraagt hij. Waarop Aart bevestigt dat het zeker klopt.

TRAINEN MET HARTSLAGZONES IN DE JAREN ’70 – Het Geheime schema van Hinault

Bernard Hinault begint te vertellen over de tijd dat hij bij Renault-Gitane reed. Ex-profrenner Cyrille Guimard was destijds zijn ploegleider. Het wordt een verhaal waar zelfs Joop Zoetemelk van opkijkt.

Bernard vertelt dat Guimard zijn tijd ver vooruit was. Hij was in de jaren ’70 jaren al bezig met hartslagvariabiliteit trainingen. Guimard hield dit volledig geheim. Hij werkte samen met een Universiteit. Joop luisterde aandachtig naar het verhaal van Bernard wat hij ondertussen vertaalde naar Aart. Bernard werd slechts gedeeltelijk ingelicht door Guimard en werd vooral vertelt wat voor een fietsoefening hij moest doen en met welke hartslagen. Joop kijkt vol bewondering naar Bernard en vraagt hem lachend hoe Guimard hem had weten te overtuigen hieraan mee te werken… Joop kent zijn vriend.

Aanvankelijk was Hinault zeker sceptisch maar hij merkte wel degelijk vooruitgang in zijn fietsprestaties. De geheime schema’s van Guimard resulteerden dan ook in meerdere Tour de France overwinningen(!) Het was echter ook een manier van Guimard om Hinault onder zijn vleugels te houden in het Renault Team. Van de geheimzinnigheid over het hoe en waarom en waar de hartslagwaardes vandaan kwamen of hoe ze berekend werden, had Bernard op een gegeven moment genoeg. Hij eiste meer gedeelde kennis zodat hij zelf kon meedenken over de hartslagwaarden en verschillende trainingsvormen. Deze eis werd niet ingewilligd wat uiteindelijk leidde tot een breuk tussen de twee.

In alles was in Joop zijn stem te horen dat hij tot in april 2019 nooit heeft geweten dat Bernard in de jaren ’70 en ’80 reeds trainde met persoonlijke hartslaggegevens!

En nu bijna 50 jaar later, is trainen op hartslag nog altijd zeer effectief en een fantastische tool om je fietsconditie uit te bouwen. Je leert waar je grenzen liggen om deze vervolgens weer te verleggen.

 

Ben je net als Hinault geïnteresseerd in deze hartslagschema’s?

In KOPWERK vind je ze terug en lees je alles over brein, ademhaling en training.