Nice to do

Blog | Een goede daaltechniek

HOE DOEN DIE PROFS DAT TOCH? Daaltechniek wielrennen

BLOG | Aart Vierhouten Daaltechniek wielrennen

Krijg je ook de kriebels als je naar tv beelden kijkt waarin profs als een dolle de afdaling ingaan?
Op het randje vlak langs de afgrond, nauwkeurig de bocht weten te houden. Acrobaten die diep gehurkt met de neus op het stuur iedere meter van afdaling onder controle hebben. Met precisie aanvoelen waar de lichaamsdruk moet zitten en de perfecte houding van het bovenlichaam hanteren, om de minste weerstand en de hoogste snelheid te behalen.

Als sprinter kon ik de klassiekers redelijk verteren maar de bergetappes in een grote ronde waren een verzoeking. Maar zodra ik boven was, daalde mijn hartslag en ging ik ontspannen en vol vertrouwen naar beneden om snel mijn opgelopen tijdverlies goed maken. Alsof ik in een computergame zat, precies wetende hoe mijn lichaamshouding moest zijn om strakke bochten te rijden en maximale snelheden te behalen.

Aart Vierhouten

Ex-prof renner

‘IK VIND AFDALEN GEWOON HEEL SPANNEND’

De klim lukt vaak wel maar als menigeen aan de afdaling denkt, slaat het hart in de keel. Daaltechniek wielrennen
Enkele uitspraken die ik regelmatig hoor tijdens de klim- en daalclinics zijn;

‘Ik daal altijd heel voorzichtig’
‘Mijn fiets trilt alle kanten op’
‘Ik rem constant en ben dan ook weer bang voor een klapband’
‘Mijn hele nek en schouders zijn verkrampt als ik beneden ben’
‘Weet nooit zo goed wat ik precies moet doen’
‘Ben niet zo’n briljante daler’
‘Ik heb er gewoon geen plezier in’ 

ZONDE!

Zelf heb ik de afdaling altijd ervaren als de beloning voor mijn inspanningen om boven te komen op de klim.

Als sprinter kon ik de klassiekers redelijk verteren maar de bergetappes in een grote ronde waren een verzoeking. Maar zodra ik boven was, daalde mijn hartslag en ging ik ontspannen en vol vertrouwen naar beneden om snel mijn opgelopen tijdverlies goed maken. Alsof ik in een computergame zat, precies wetende hoe mijn lichaamshouding moest zijn om strakke bochten te rijden en maximale snelheden te behalen. Ik genoot er van.

WIELERCLINIC KLIMMEN & DALEN

Het goede nieuws is, afdalen is een techniek. En goede techniek kun je leren.
Nu is het natuurlijk niet aan te raden om op je bovenbuis te gaan zitten tijdens de afdeling maar blijf je wat mij betreft gewoon in het zadel zitten. Dat gaat zelfs met betere controle, hard genoeg! Houd altijd afstand op je voorganger. En wanneer je de juiste techniek toepast en de handeling van remmen en bochten aansnijden doorhebt, ben je vrij van zorgen en vol vertrouwen. Sneller én veiliger naar beneden, dat biedt nog meer fietsplezier! Deze bochtentechniek werkt voor iedere bocht die je tegenkomt, ook op het vlakke. Om deze techniek te delen en het jou eigen te maken, heb ik samen met MIR Sportmarketing bijna 15 jaar geleden fietsclinics gericht op klimmen en dalen in het leven geroepen.