Nice to have

OP GEVOEL – Tom Dumoulin

Tom Dumoulin (1990) wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d’Italia van 2017 zijn.

Het boek ‘Op gevoel’ van Tom Dumoulin en Nando Boers is het verslag van die louterende reis; een openhartig zelfportret van een topsporter die terugkijkt op zijn carrière en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het profwielrennen.

Speciaal voor CyclingSpirit© heeft Tom de boeken gesigneerd.

Boek Tom Dumoulin- Op gevoel
Tom leest voor OP GEVOEL Maastricht
Tom signeert voor Léon van Bon in Maastricht
Het boek 'Op gevoel' van Tom Dumoulin. Geschreven voor Nando Boers

Tour de France 2018, start Noirmoutier-en-l’Île
De Tourstart ging niet vanzelf. Na vier dagen voelde het alsof hij al twee weken koers achter de rug had. Hij kon wel blijven rijden, maar goed voelde hij zich niet.

“En ik was heel mager, voelde me slap, had geen overschot, geen power. Ik was een beetje een duffe zombie de eerste week. Niet fris, niet fris. We hadden van die op maat gemaakte voedingssjablonen en ik heb altijd het idee gehad – zeker als we in grote rondes met vlakke sprintetappes begonnen – dat ik te weinig kreeg. Ik had in die eerste week per dag misschien wel 500 tot 1000 calorieën meer moeten eten. Dat denk ik. En ik at stiekem al een beetje meer, maar als ik ‘s avonds op mijn bed lag voelde mijn maag zich niet gevuld. Geen honger maar ook niet goed. In de tweede week heb ik die sjablonen opzijgegooid, heb die eerste twee dagen alles gegeten wat los en vast zijn, gewoon gaan eten wat ik wilde. Verrek er maar mee, met je templates. Er is niemand in de ploeg die je kan verbieden te eten, hè? Ik kreeg meer energie, kwam een kilootje aan, wat vooral vocht is omdat je glycogeenvoorraad zich aan water bindt. Ik was dan wel zwaarder in de Alpen, maar ik had ook meer macht in mijn benen. Ik had eindelijk het gevoel dat ik weer een beetje mens was.’

Tourpodium
1. Geraint Thomas 2. Tom Dumoulin 3. Chris Froome

Tom Dumoulin

Ex-profrenner, Team Sunweb 2018

‘OP GEVOEL’ – Tom Dumoulin

Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op eenendertigjarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan – Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) – om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft. Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.
Giro d’Italia van 2017